AZ ÁFONYA HATÓANYAGAI

1.

Antocianidok

A fekete áfonya számtalan tápanyagja közül a legjelentősebbek az antocianidok. Általában 100 g friss fekete áfonyában 400 mg antocián származék mutatható ki. 

Az antocianidin erőteljes antioxidáns vegyület, ami képes helyreállítani a kollagénrostokat, elősegíti a kollagénben végbemenő bioszintézist, csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét és törékenységét, illetve gátolja a vérlemezkék összetapadását.
A kollagén alapvető fontosságú a bőr és a kötőszövetek egészségéhez, feszességéhez.

A fekete áfonya az antocianidinek segítségével a teljes érrendszerben javítja a vérkeringést, így kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek nem megfelelő a vérkeringése a végtagjaiban, és például hidegek vagy zsibbadnak a lábai, kezei.

A fekete áfonya szintén igen kedvező hatású visszeres és aranyeres panaszok esetén is, ezért is ajánlott például a terhesség alatt is fogyasztani, mivel ekkor gyakrabban jelentkeznek ezek a problémák.

Az antocianidinek rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő anyagok, mivel képesek megelőzni a leukotrién, prostaglandin és a hisztamin felszabadulását, amik a gyulladások kiváltásáért felelősek a szervezetben.

Az antocianidinek különösen kedvezően hatnak a szemek egészségére is, mivel a szemben is képesek regenerálni az oxidatív károsodást szenvedett sejteket, így fellépnek a sejtkárosító szabadgyökök ellen, melyek a szemekben is roppant sok kárt tudnak okozni.

2.

K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, azonban nem raktározódik túl sokáig szervezetünkben. A K-vitamin legfőbb hatása, hogy szabályozó szerepet tölt be a véralvadás folyamatában, mivel támogatja azoknak a fehérjéknek az összetapadását, amelyek nélkülözhetetlenek a véralvadáshoz. 

Ezért a K-vitamin hiányában a véralvadásban részt vevő véralvadási faktorok (a II – prothrombin, és a VII, IX és X faktorok) nem képződnek elegendő mennyiségben a májban. Ha a legkisebb sérülés is hosszan, sokáig vérzik, illetve kisebb ütések is lilás elszíneződést hagynak a bőrön, akkor lehetséges, hogy kevés K-vitamin van a szervezetünkben.

A K-vitamin fontos szerepet tölt be a csontok növekedésében és regenerálódásában, mivel  együttműködik a D-vitaminnal a fehérjék csontokba történő beépítésében, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a csontok meg tudják kötni az ásványi anyagokat.
A K-vitamin tehát segíthet a megfelelő csontsűrűség fenntartásában, a csonttömeg növelésében.

A K-vitamin nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő növekedéséhez és képződéséhez is, mivel nélküle nem képesek a fehérjék beépülni a sejtekbe. A K-vitamin szintén elengedhetetlen az idegsejtek egészségének megőrzéséhez is.

Továbbá a K-vitamin fontos szerepet tölt be az olyan szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mint például az érelmeszesedés.

3.

Rostok

Az élelmi rostok a táplálékokban található emészthetetlen, összetett szénhidrátok, melyek elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez

A rostokat az emésztőenzimek részben vagy teljesen érintetlenül hagyják a tápcsatornában. A vízben oldható rostok felszívják a vizet, megduzzadnak, majd sűrű zselés anyagként segítik az emésztést, megkötnek egyes tápanyagokat, melyek így lassabban, egyenletesebben szívódnak fel. 

A rostok képesek megkötni a koleszterint és az epesavakat is, így például kevesebb káros koleszterin tud visszaszívódni, ami csökkenti a rossz koleszterin szintjét.

Az oldhatatlan, növényi sejtfalakat alkotó rostok nem erjednek meg, hanem szerkezetük megváltozása nélkül áthaladnak az emésztőrendszeren. Az oldhatatlan rostok helyet foglalnak el az gyomorban és a belekben, így teltségérzetet keltenek, ezzel csökkentik az étvágyat, illetve megnövelik a bélsár tömegét is. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát, így támogatják a fogyókúrát is.

A rostok a széklet víztartalmának és tömegének növelésével képesek csökkenteni a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát is. Ugyanis elegendő rost nélkül megnő a székletben a szárazanyag, a méreganyagok és a rákkeltő anyagok mennyisége, melyek több időt töltenek a végbélben, így növelik a daganatos sejtek és a vastagbélgyulladás kialakulásának esélyét.

Az élelmi rostok lassítják a cukor felszívódását a vérbe, miközben növelik az inzulinérzékenységet, így az étkezések után a vércukorszint nem emelkedik meg olyan mértékben, illetve javul a glükóztolerancia.

Számtalan kutatás támasztja alá, hogy a rostok megfelelő mennyiségű bevitele csökkenti a cukorbetegség, a túlsúly, a szív- és érrendszeri betegségek, a székrekedés és a vastagbélgyulladás kialakulásának kockázatát. 
Azt is érdemes tudni, hogy a belekben élő hasznos baktériumok, a probiotikumok az oldható rostokat lebontják és hasznosítják. A probiotikumok jelenléte elengedhetetlen nem csak a megfelelő emésztéshez, hanem a telje szervezet egészségének megőrzéséhez is.

4.

Mangán

A mangán elengedhetetlen számtalan enzim működésének beindításához, de nélkülözhetetlen bizonyos enzimek létrehozásához is. Ez utóbbiak közé tartozik a szuperoxid-diszmutáz is, ami az egyik legfontosabb antioxidáns hatású, szabadgyököket semlegesítő vegyület testünkben.

Bizonyos kutatások azt mutatták, hogy a daganatos sejtekben alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD-enzim szintje, ami arra utal, hogy a mangán fontos szerepet tölthet be a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.

A mangán szükséges a nemi hormonok termeléséhez, ahogy a fehérjében dús táplálékok hasznosításához is.  Emellett részt vesz az ízületek síkosításában, a csontok fejlődésében, az idegek megfelelő működésében, illetve a pajzsmirigyhormonok termelésében is, melyek az anyagcsere sebességét is szabályozzák.

Azt is feltételezik, hogy a mangán szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában is. Továbbá a mangán szükséges a nukleinsavak, a DNS és az RNS képződéséhez és a szénhidrátok anyagcseréjéhez is.

A mangán jelenléte elengedhetetlen a mikrotápanyagok felszívódásához, illetve együtt is működik azokkal, például a B-vitaminokkal.
A mangán a kollagén termelésének fokozásával hozzájárul a bőr rugalmasságának javításához, de a sebgyógyulást is gyorsítja.

5.

C-vitamin

A fekete áfonyában jelentős mennyiségű szerves, valódi, teljes értékű C-vitamin található, mely sokkal jobban képes hasznosulni szervezetünkben, mint bármilyen mesterséges C-vitamin készítmény. A C-vitamin vízben oldódik, így minden nap gondoskodni kell pótlásáról, melyben nagy segítséget nyújt a fekete áfonyalé.

A C-vitamin alapvető fontosságú immunrendszerünk működéséhez, a fertőző és egyéb betegségek elleni küzdelemhez. A C-vitamin folyamatos pótlása nagy szerepet játszhat a téli, náthás, influenzás megbetegedések megelőzésében, de a gyorsabb gyógyulást is támogatja.

A C-vitamin hozzájárul a szervezet öngyógyító mechanizmusainak működéséhez, így műtétek után is elősegíti a gyógyulási folyamatot.

A C-vitamin elengedhetetlen a vérképzéshez is, mivel szükséges a vas felszívódásához, mely alapvető fontosságú a vérképzés folyamatában.

A C-vitamin segít az allergiás panaszok ellen is, mivel antihisztamin hatással rendelkezik, így gátolja az allergiás reakciók kialakulását.

Emellett a C-vitamin nélkülözhetetlen csontjaink, ízületeink és bőrünk számára, mivel szerepet játszik a kollagén termelésében, mely erősíti a kötőszöveteket, így küzd a narancsbőr és a ráncok ellen is.

Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre
Több ezer ember állítja, hogy ez az egyik legjobb Áfonyalé!