A FEKETE ÁFONYA HATÁSAI

Szem állapot javítás

Szem állapot javítás, Látás romlás ellen

A fekete áfonyalé kivételes módon támogatja a szemek egészségét, a látás minőségének megőrzését, javítását. A fekete áfonyában lévő antocián egy roppant erős antioxidáns hatású vegyület, mely képes semlegesíteni a sejteket károsító szabadgyököket, melyek a szemekben is rengeteg kárt tudnak okozni.

A fekete áfonya képes jelentősen megerősíteni a szemekben található hajszálereket, illetve nagymértékben javítani tudja a szem oxigén- és vérellátását. Ezáltal a fekete áfonya hozzájárul az éleslátás megőrzéséhez és visszaszerzéséhez is.

Továbbá a fekete áfonya meg tudja erősíteni a kollagénrostokat, melyek a kötőszövet legfontosabb összetevői, ami miatt képes lehet a zöldhályog megelőzésére is, mely a megnövekedő szemnyomás következtében jön létre.

A fekete áfonya jelentősen hozzájárul a szemek fényhez való alkalmazkodási képességéhez. Ezáltal nagymértékben képes javítani a látás minőségét szürkületi fényben vagy sötétben, így igen eredményesen lép fel a farkasvakság ellen.
A fekete áfonya bármilyen szembetegség esetén kedvező hatásokkal rendelkezik, de különösen javasolt a fogyasztása a cukorbetegséggel együtt járó ideghártya problémák, illetve szürkehályog és makuladegeneráció esetén.

1987-ben Olaszországban 40 szembetegséggel küzdő páciens részvételével folytattak vizsgálatot, melyből az derült ki, hogy a fekete áfonya a benne lévő antocianinoknak köszönhetően körülbelül 80%-osan javította a szem mikrokeringését és a látás minőségét is.

Az 1960-as években elvégzett kutatás pedig azt igazolta, hogy a fekete áfonya fokozza a szem bizonyos enzimjeinek működését, melyek az energiatermelést fokozzák.

A szemben lévő retinát sokkal nagyobb mértékben károsíthatják a szabadgyökök, mint a szervezet többi részét, ezért a fekete áfonya a benne lévő rendkívül erős antioxidáns erejű fitonutriens vegyületeivel jelentős védelmet képes nyújtani a retinának az oxidatív károsodásokkal szemben.

Bizonyos állatokon elvégzett laboratóriumi kísérletek azt igazolták hogy  fekete áfonyában lévő antocianinok valóban képesek megvédeni a retinát az oxidatív károsodásoktól. Ráadásul a kísérletben az is kiderült, hogy a fekete áfonya hatóanyagai védelmet nyújtanak a napfény káros hatásai által okozott károsodások ellen is.

Patkányokon elvégzett kísérletekben bizonyították be, hogy a megnövelt antocianin bevitel lassítani tudja a szürkehályog növekedését.

Egy másik, embereken végzett vizsgálatban naponta kétszer 180 mg 25%-os antocianidin tartalmú fekete áfonya kivonatot és E-vitamint adtak a pácienseknek, minek következtében 50 esetből 48-ban egyértelműen lelassult a szürkehályog növekedése.

De a zöldhályog ellen is hatékonynak találták a kutatók a fekete áfonyát, amit leginkább a kollagénrostokat erősítő hatásának tulajdonítanak.

Egy másik, 1 hónapi tartó vizsgálatban fekete áfonya kivonattal kezeltek 31 beteget, mely végén igazolták, hogy a páciensek szemében lévő hajszálerek megerősödtek, és az ideghártya bántalmak esetén csökkent a szembevérzés.

Szemmel, látással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Koleszterin csökkentés

Magas LDL koleszterin szint

Számos, a vér összetételével kapcsolatban végzett tanulmány során mutatták már ki, hogy a 1-2 csészényi fekete áfonya fogyasztása 1-3 hónapon át javítja a vérzsír szintet, csökkenti a teljes koleszterin szintet és a triglicerid szintjét, miközben növeli a jó, azaz a HDL-koleszterint.

A fekete áfonyáról azt is kimutatták, hogy védi a vér alkotórészeit - köztük az LDL-koleszterint is - az oxidatív károsodásoktól, ami a vérerek eltömődését okozhatja. Ezt a védőhatást a vérerek falán található sejtek esetében is bizonyították.

A fekete áfonyának a vérerek szerkezetére és a vérzsír szintjére gyakorolt kedvező hatásai a vér általános védelmét is szolgálja. Az is igazolódott, hogy napi 3 vagy több csésze fekete áfonyalé fogyasztása jobban javította a teljes antioxidáns kapacitást, mint napi 1-2 csésze fekete áfonya lé elfogyasztása.

Koleszterinnel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Szív védelem, Magas vérnyomás ellen

Szív védelem, Magas vérnyomás ellen

A fekete áfonyalé több hatásával is támogatja a szív egészségét, mivel megerősíti a hajszálereket, ezáltal csökkenti azok áteresztőképességét és törékenységét, illetve megakadályozza a kalcium lerakódását a vérerekben, amivel megelőzheti az érelmeszesedést.

A fekete áfonya erőteljes és természetes vérhígító hatással rendelkezik, így képes megakadályozni a vérlemezkék összetapadását, ezáltal a vérrögök kialakulását is.

A fekete áfonyáról állatokon és embereken végzett kutatásokban is beigazolódott már, hogy jelentősen javítja a vérkeringést és a teljes érrendszer tónusát, valamint csökkenti az erek áteresztőképességét. Továbbá azt is kimutatták, hogy a fekete áfonya fokozza a hajszálerekben a véráramlást, ezáltal képes megszüntetni a vénás és mikropangást a lábakban.

A szív- és érrendszer védelme és a fekete áfonya kapcsolatában fontos szerepet játszik a nitrogén-oxid szintáz (NOS). A NOS-sal kapcsolatban elvégzett kutatások leginkább a NOS egyik fajtájára, az indukálható NOS-ra vagy iNOS-ra koncentrált, melynek túlzott mértékű termelődését a gyulladásokkal hozták összefüggésbe.

A NOS másik fajtája, az endogén NOS vagyis eNOS, aminek fokozott aktivitása pedig általában a keringési rendszer kiegyensúlyozottabb működésével hozható kapcsolatba.

Egyes tanulmányok megállapították, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása elősegítheti az eNOS fokozott aktivitását, mely magyarázatul szolgálhat a fekete áfonya kivételes szív- és érrendszert támogató hatásaira.

Egy tanulmányban a fekete áfonya rendszeres fogyasztása minden korcsoport esetén képes volt normalizálni a vérnyomást. A magas vérnyomással küzdő pácienseknél a fekete áfonya nagymértékben csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is.

Normális vérnyomás esetén pedig a fekete áfonya fogyasztása hozzájárul az optimális vérnyomás fenntartásához.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a fekete áfonya fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek bizonyos kockázati tényezőit. Egy 2005-ös, 48 nővel végzett tanulmányban megállapították, hogy a fekete áfonya 8 héten át tartó fogyasztása alacsonyabb vérnyomást és kevésbé merev artériákat okozott.

Egy másik, a Journal of Nutritionban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy a fekete áfonya kiegészítés nagyobb vérnyomás és oxidált LDL-koleszterinszint csökkenést eredményezett a kontrollcsoporthoz képest.

Szívvel, magas vérnyomással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Agyműködés javítás

Agyműködés javítás

A fekete áfonya fogyasztásával elvégzett laboratóriumi és állatokon végzett kísérletek alapján azt feltételezik, hogy a fekete áfonya a benne található jelentős mennyiségű és erősségű antioxidánsokkal képes nagymértékű kognitív védelmet kifejteni, mivel ezek az antioxidánsok kivételes módon védik az idegsejteket az oxidatív károsodástól.

Az idegsejteket különösen veszélyezteti az oxidatív károsodások, mivel információkat továbbító képességük jelentős mértékben függ az oxigén anyagcsere egyensúlyától, így kiemelten fontos a folyamatos antioxidáns védelem biztosítása számukra.

A fekete áfonya jelentősen képes csökkenteni az oxidatív károsodásokat az idegsejtekben, ezáltal hozzájárul az idegsejtek és a kognitív funkciók megfelelő működéséhez.

A fekete áfonyában található antocianin nevű erős antioxidáns különlegessége, hogy képes átjutni a vér-agy gáton, így az agyban is ki tudja fejteni egyedülálló vérkeringést fokozó, hajszálereket tágító és erősítő, rugalmasságukat növelő hatásait. Ráadásul nem csak az ereket képes tágítani, hanem az oxigént szállító vörösvérsejtek membránját is rugalmasabbá teszi, így azok jóval könnyebben és gyorsabban tudnak eljutni az agy legelrejtettebb zugaiba is. 

Az antocianinok védelmet biztosítanak az idegsejtek mielin védőburkának is a káros szabadgyökök támadásaitól, ezzel támogatva a memóriát tanuláshoz vagy az idősebb korban.

Emellett laboratóriumi kísérletek szerint gyorsítani tudják az idegsejtek közötti kommunikációt. Kísérletekben megállapították, hogy a fekete áfonyalé rendszeres fogyasztása képes javítani az idősebb korban megromló mozgás-koordinációt és az egyensúlyt, vagyis a motorikus funkciókat. 

Egy vizsgálat során, melyben idősebb (76 éves átlagéletkor) felnőttek vettek részt a fekete áfonya 12 hétig tartó fogyasztásával javulást értek el a kognitív funkciókkal kapcsolatban két különböző teszten elért eredményekben, melyek a memória vizsgálatát is magukba foglalták. Emellett azt is megállapították, hogy a fekete áfonya képes lassítani vagy megállítani más kognitív problémákat is, amik a korral hozhatóak összefüggésbe.

Egy 2016-os tanulmányban, amit a European Journal of Nutrition- ban publikáltak, az áfonya ital fogyasztása javította a kognitív teljesítményt 21 gyereknél, szemben  a placebóval. 

Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban jelent meg egy tanulmány, ami szerint a fekete áfonyában található ferulsav és kávésav sikeresen alkalmazható az olyan öregedéssel kapcsolatba hozható idegrendszeri betegségek esetén is, mint például az Alzheimer-kór.

Agyműködéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Cukorbetegeknek fekete áfonya

Előnyei Cukorbetegeknek

A fekete áfonya fogyasztása kifejezetten ajánlott diabéteszes betegek számára, mivel főként a benne lévő króm miatt antidiabetikus hatással rendelkezik, csökkenti a vércukorszintet, illetve a kapillárisok falának erősítésével támogatja a cukorbetegek egészségének javítását.

A fekete áfonya képes csökkenteni a cukorbetegek körében gyakori visszértágulatot, illetve a látás minőségét is javítja, mivel képes fellépni a szembevérzés, az ér és az ideghártya gyulladásai ellen, illetve a cukorbetegséget gyakran kísérő szemek érrendszeri elváltozásait is kezelni tudja. Továbbá erőteljes antioxidáns hatásaival hatékonyan védelmezi a sejteket az oxidatív károsodásoktól.

A fekete áfonya nagy mennyiségű, kitűnő minőségű rostot is tartalmaz, mely szintén hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

Kutyákkal végzett vizsgálatok is igazolták a fekete áfonya vércukorszintet csökkentő hatását, ami még úgy is egyértelmű volt, ha cukrot fecskendeztek az állatokba a mérés közben. Mindezt leginkább a benne található antocianidinnek köszönheti, ami az egyik leghatásosabb természetes vércukorszintet csökkentő vegyület.

Az antocianidin jelentősen növeli a kollagén sérülésekkel szembeni védekezőképességét is, illetve szabályozza a kapillárisok áteresztőképességét. Továbbá megakadályozza a sorbitol felgyülemlését is, aminek köszönhetően védelmet nyújt a cukorbetegség miatt létrejövő neurológiai és keringési problémák ellen.

A fekete áfonyát inzulinfüggő cukorbetegek esetében is hatékonynak találták a szükséges inzulin mennyiségének csökkentése érdekében.

A legújabb kutatások szerint a fekete áfonya egyértelműen alacsony glikémiás indexű gyümölcsként viselkedik a vércukorszintre gyakorolt hatásai szempontjából.

2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegek részvételével végeztek vizsgálatot, akik 3 hónapon keresztül naponta legalább 3-szor fogyasztottak alacsony glikémiás indexű gyümölcsöt - köztük fekete áfonyát is -, és jelentős javulás mutatkozott a vérkeringésben. A vizsgálatban a vérben lévő glükolizált hemoglobin vagy HgA1C szintje volt a mutató.

Cukorbetegséggel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Emésztés javító fekete áfonya

Emésztés javítás

A fekete áfonya igen kedvező hatásokat képes kifejteni az emésztésre és a bélrendszerre. A fekete áfonya nagy mennyiségű pektinben gazdag rostot tartalmaz, ami csökkenti a hasmenés és a székrekedés tüneteit is.

A fekete áfonyában található tanninok csökkentik a gyulladásokat az emésztőrendszerben, a polifenolok pedig igazoltan antibakteriális hatással rendelkeznek.

A fekete áfonya támogatja az egészséges bélflóra egyensúlyának fenntartását, erősíti a bélnyálkahártya ellenálló-képességét, illetve képes megelőzni a bélfertőzéseket, bélhurutot és a különféle emésztési zavarokat.

A fekete áfonyában lévő antioxidáns hatású flavonoidok erőteljesen fokozzák a nyálkatermelést a gyomorban, így az védőréteggel vonja be a gyomrot, ami által hozzájárul a gyomorfekély megelőzéséhez.

A fekete áfonya azonban nem csak megelőzni, hanem kezelni is képes a stressz, a gyomorsav, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az alkohol vagy az aszpirin miatt kialakult gyomorfekélyt is.

Emésztéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Daganatos betegeknek fekete áfonya

Daganatos betegségek esetén

A daganatos betegséggel küzdőknek roppant lényeges, hogy a lehető legmagasabbra emeljék az antioxidánsok szintjét szervezetükben. Az antioxidáns vegyületek ugyanis képesek gátolni a sejteket károsító szabadgyökök tevékenységét.

A szabadgyökök sejtkárosító hatása könnyen vezethet degeneratív folyamatok kialakulásához is, így a daganatok kialakulásában és terjedésében is kulcsfontosságú a szabadgyökök semlegesítése.

A fekete áfonya kivételes szabadgyökfogó erővel rendelkezik a benne található antioxidáns vegyületeknek köszönhetően, melyik közül kiemelkednek az antocianidok.

A fekete áfonya rákellenes hatásait vizsgálták már vékonybélrák, vastagbélrák, nyelőcsőrák és mellrák esetén is. Az eddigi kutatási eredmények igen biztatóak, de természetesen még további, embereken lefolytatott széleskörű vizsgálatokat kell elvégezni.

Annyi azonban kijelenthető, hogy a fekete áfonyalé kivételesen erős antioxidáns erővel rendelkezik, mely mindenképpen jótékony hatású lehet bármilyen daganatos betegség esetén.

Egy 2010-ben elvégzett kémcsöves vizsgálatban az áfonya-kivonat képes volt megakadályozni a mellráksejtek növekedését és terjedését.

Egy másik állatkísérletben, amit a Brown Cancer Centerben a Louisville-i Egyetemen végeztek, mellrákos patkányokat kezeltek áfonyás porral, és azt állapították meg, hogy a tumor mérete 40%-kal csökkent.

Egy 2007-es kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy az áfonyalé csökkentette különféle ráktípusok növekedését, köztük a gyomor, a prosztata, a bél és a mell sejtjei esetében is.

Daganatos betegségekkel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Vitamin pótlás: antioxidánsok

Antioxidáns pótlás, Megelőzéshez

A fekete áfonya leginkább a benne található polifenol vegyületeknek köszönheti az egészségmegőrző hatásait. Ezek a flavonok, az antociánok, a leukoantociánok és a proantociánok, amik az áfonya kékes-pirosas színét adják. 100 gramm friss fekete áfonyában körülbelül 400 mg antocián származék mutatható ki. Mindössze fél bögrényi fekete áfonyában annyi antioxidáns anyag van, mint 5 adag sárgarépában, almában, borsóban vagy brokkoliban.

A fekete áfonyában jelen van még a pterostilbene nevű antioxidáns vegyület is, mely a vastagbélrák megelőzésében játszhat fontos szerepet.

A fekete áfonya támogatja a szuperoxid-diszmutáz nevű antioxidáns szintjének növelését a szervezetben, mely az egyik legfontosabb szabadgyököket semlegesítő vegyület testünkben, ám szintje az öregedéssel együtt egyre alacsonyabb lesz szervezetünkben.

A fekete áfonyában lévő erőteles polifenol vegyületek alapvető fontosságúak egészségünk megőrzése érdekében, mivel folyamatos védelmet biztosítanak valamennyi sejtünknek az őket megállás nélkül támadó és károsító szabadgyökök ellen. Ha nincs megfelelő antioxidáns védelem, akkor a sejtek károsodhatnak, ami számtalan egészségügyi probléma és betegség kialakulásához vezethet, köztük a daganatos betegségeket is.

Az antioxidánsok nagyszerű gyulladáscsökkentő anyagok is, ezáltal képesek megelőzni a prostaglandin, a leukotrién és a hisztamin felszabadulását, melyek gyulladásokat váltanak ki a teljes szervezetben, ezzel számtalan betegséget előidézve.

A fekete áfonyában lévő antioxidánsok egyben kitűnő öregedéslassítók is, hiszen az öregedési folyamatokért is leginkább a szabadgyökök pusztító hatásai tehetők felelőssé, mivel oxidatív károsodást okoznak a sejtekben.

A fekete áfonyalé antioxidánsai azonban képesek semlegesíteni a szabadgyököket, ezzel megakadályozzák azok romboló hatásait, így lassítják az öregedési folyamatokat is az egészség védelme mellett.

Antioxidánsokkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre
Több ezer ember állítja, hogy ez az egyik legjobb Áfonyalé!